Znanstvena pozadina testa NIFTY

Fragmenti izvanstanične DNK (cfDNA, engl. cell-free DNA) su kratki fragmenti DNK koji cirkuliraju u krvi. Tijekom trudnoće u krvi trudnice cirkuliraju fragmenti izvanstanične DNK koji potječu i od trudnice i od fetusa.

Za analizu testom NIFTY potrebna je samo 1 epruveta uzorka krvi trudnice dobivena standardnim postupkom vađenja krvi. Izvanstanična DNK iz krvi trudnice zatim se analizira našom vlastitom tehnologijom za genetsko sekvenciranje i naprednim bioinformatičkim logaritmima kako bi se otkrilo postoje li kod fetusa kromosomski poremećaji. U slučaju da je prisutan poremećaj određenog kromosoma, može se detektirati mali višak ili manjak broja tog kromosoma.

Tehnologija koju koristi test NIFTY omogućava iznimno precizne rezultate, a stopa detekcije za 3 najčešće trisomije kromosoma – Downov, Edwardsov i Patauov sindrom – iznosi više od 99 %. Vrlo je važno razumjeti da su neinvazivni prenatalni testovi kao što je NIFTY klasificirani kao testovi probira, za razliku od npr. amniocenteze koja je klasificirana kao invazivan dijagnostički postupak.

Želite saznati više?

Kontaktirajte nas i rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja.

To polje je zahtevano.
To polje je zahtevano.
To polje je zahtevano.